AKTUÁLNĚ / Zdravotnictví

Teplé počasí svědčí bakteriím. Salmonely je nejvíce za 5 let
Původce nákazy často obsahují špatně zpracované vejce. 
Autor / zdroj foto: ingimage/Leviathan

PRAHA

Dosavadní nadprůměrné teploty, které ještě v půlce listopadu běžně překračovaly patnáct stupňů, potěšily milovníky babího léta, ale hygienikům činily spíše vrásky.

Teplé počasí totiž zvyšuje riziko šíření střevních chřipek, zánětů močových cest, vaginálních infekcí, ale také salmonelózy. Za prvních devět měsíců roku registruje Krajská hygienická stanice jen v Praze 142 případů tohoto onemocnění, což je již teď počet přesahující pětiletý průměr.

Už letní měsíce, které byly letos stejně jako podzim nadprůměrně teplé, přinesly několik vážných případů epidemií, způsobených bakteriemi ze špatně zpracovaného jídla. Asi největší proběhla v červenci v Plzni, kde se jídlem z místní vývařovny nakazilo téměř 150 lidí. V polovině prázdnin se ve Štekni na Strakonicku nakazilo bakterií salmonely 60 lidí. Původce nákazy byl v obou případech ve špatně zpracovaných vejcích.

Jsou všude a přežijí téměř vše

Rizikovým faktorem u většiny bakteriálních infekcí je pobyt v prostředí, které je zamořené, se zvířaty či lidmi, kteří jsou nemocní či nemoc přenášejí. Dalším rizikem je pak konzumace špatně zpracovaných potravin. Vzhledem k jejich neuvěřitelné odolnosti jsou bakterie v podstatě všudypřítomné a vyskytují se v podmínkách, kde žádný jiný organismus nepřežívá. Rychlému šíření nejrůznějších infekčních onemocnění prospívají místa s vyšší koncentrací lidí, jako jsou čekárny, školy, městská doprava a podobně. "Základní prevencí je pravidelné mytí rukou a dodržování standardních hygienických předpisů, jako je důkladné omývání čerstvého ovoce a zeleniny či správná tepelná úprava rizikové stravy, zejména masa a vajec," vysvětluje praktický lékař Martin Pehr. "Při prvních příznacích bakteriálního onemocnění, tedy zvýšené teplotě, zvracení či průjmech, je nutné neprodleně vyhledat odbornou lékařskou pomoc."

Na letištích a v potravinářských provozech likvidují bakterie pomocí stříbra

Rychlému šíření bakterií prospívají místa s vyšší koncentrací lidí. Jednou z pomůcek k zabránění dalšího přenosu bakterií je použití materiálů s příměsí stříbra, které je přirozeně antibakteriální. Jak totiž prokázaly nedávné testy provedené v japonských laboratořích, fólie se stříbrem, používané k pokrytí dveří, madel a zábradlí, účinně likvidují bakterie již po několika hodinách a zabraňují jejich rozmnožení. Materiály na bázi technologie Steri-Touch brání růstu škodlivých organismů, jako jsou bakterie, plísně a houby. Testy prokázaly zničení celé řady bakterií, mimo jiné například salmonely, streptokoků, stafylokoků či legionely. "Jde o technologii přísad na bázi stříbra, které mohou být přidány do mnoha produktů buďto přímo ve výrobě, nebo i zpětnou úpravou ve formě nánosu ochranné vrstvy na materiál, jako jsou dveře, fólie, pulty či další objekty," vysvětlil Dušan Sedláček ze společnosti Gumex, která se prodejem speciálních fólií zabývá. "Všechny antimikrobiální látky v technologii jsou bezpečné a obsažené ve Směrnici Evropského parlamentu o uvádění biocidních přípravků na trh."

Autor / zdroj: PI

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.